Lovløs, af Line Holm & Stine Bolther

Politikens Forlag, udkom i februar 2022, 464 sider

Just, Dirk & Dahlin are back on track 👁

I 2020 sprang journalist-makkerparret Holm & Bolther direkte ind på bestsellerlisterne med deres første fælles krimi ‘For barnets bedste’ om den energiske politi-historiker Maria Just. 

Lovløs er andet bind i en serie, jeg har tabt mit hjerte til. Det er en selvstændig fortsættelse, men jeg vil klart anbefale dig at læse med fra starten. Det er ikke en gængs actionkrimi, men nærmere en efterforskningskrimi med gode spændingselementer.

Den unge kriminal-historiker Maria, der er ansat på Politimuseet, har fået færten af et gammelt uopklaret drab fra 1945, da et kvindelig, eller resterne heraf, er dukket op i den jyske muld i Nørre Felding. 

Da Maria sætter sig for at finde ud af, hvad der er sket med den unge kvinde, fornemmer hun hurtigt, at ikke alle ønsker fokus på fortidens synder.

Samtidig må efterforsker Mikael Dirk påtage sig rollen som konstitueret leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet, da drabschefen Niels Carlsen bliver udsat for et drabsforsøg og ender i koma. Han får hjælp af teamet, men især af makkeren Frederik Dahlin, der dog kæmper både med eftervirkninger fra en skudepisode i en tidligere sag og frustrationer i forbindelse med uønsket barnløshed, så spørgsmålet er om Dirk overhovedet kan regne med ham.

Politiet kæmper ovenikøbet med interne uroligheder, da mange af politiets ansatte siger op eller sygemelder sig, hvilket afstedkommer frygt i samfundet og skaber lovløse tilstande, næsten som i tiden hen mod slutningen af  2. verdenskrig.

Forfatterne har med denne serie skabt et helt særligt og unikt univers, hvor læseren forkæles med et Krimi-Kinderæg med hele tre ting på én gang. En aktuel drabssag, en gammel uopklaret og historisk glemt sag og sidst men ikke mindst en flig af danmarkshistoriens mindre flatterende begivenheder. Det er denne treenighed, der gør plottet anderledes interessant og kompleks. En fantastisk læseoplevelse, hvor man kan læne sig tilbage og lade sig suge ind i historien. Man føler sig simpelthen tryg i Holm & Bolthers selskab.

Den politiske side af historien er pyntet lidt rigeligt til min smag, og nogle af situationerne kommer derfor til at fremstå lidt overdramatiserede, men alt i alt er hovedkaraktererne troværdige og deres gøren og laden er relatérbart. At der også er plads til svære følelser og kærlige sider af personerne i bogen er bare ekstra drys af lækker underholdning – i en tilpas dosering.

Sproget er flydende og bogen velskrevet, og endnu engang fremstår research-delen og alt det efterforskningsmæssige meget troværdigt og gennembearbejdet. 

Jeg sidder måske tilbage med et spørgsmål eller to, men jeg kan sagtens have misset noget, for bogen er læst i lyntempo og nætterne blev taget i brug 😉 

Du kan læse mere om forfatterne her – https://www.politikensforlag.dk/line-holm-og-stine-bolther/a-0/6764 

Tak til forfatterne for endnu en velkomponeret og usædvanlig god krimi, der nærmest læste sig selv, hvilket her belønnes med 5 geniale ⭐⭐⭐⭐⭐/6.

Tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplar ✅

Anette