Året der gik 2022

2022 lakker mod enden og derfor kommer her, traditionen tro, en lille nytårs-status fra min kære bogside – anettesbookshelf.

2022 blev endelig året, hvor corona langsomt slap sit tag i os, og med genåbning og vaccinationer kunne vi igen bevæge os ud i bogverdenen. Jeg må dog erkende, når jeg tæller tilbage, at corona har været en positiv faktor for antallet af læste bøger for mig de seneste tre år. Aldrig har jeg fået læst så meget, så noget godt er der måske kommet ud af den situation.

Jeg har nu haft haft bloggen/hjemmesiden, bogsiden på facebook og på instagram siden efteråret 2018/foråret 2019, og det er stadig den bedste hobby, jeg har. Men jeg må samtidig erkende, at jeg ikke kommer til at fortsætte i helt samme tempo som hidtil, men mere herom senere. Det primære for mig er stadig glæden ved at dele ud af min egen læselyst og at inspirere andre til læsning. Jeg får selv rigtig meget ud af at følge alle I andre bogelskere derude, og jeg holder meget af læsefællesskabet på de sociale medier. 

I foråret blev jeg inviteret til Ordkraft i Ålborg, og hvilken skøn oplevelse det var. Her fandt jeg omgivelserne mindre stressende og mere overskuelige end ved BogForum og da jeg var alene afsted, kunne jeg nyde dagen i eget tempo. Jeg håber at vende tilbage hertil en anden gang. I efteråret var jeg ligeledes inviteret til BogForum, og for første gang var jeg afsted alle tre dage. Det blev en hæsblæsende weekend, hvor jeg nød alle aspekter ved dette herlige bogkoncept.

I forårs- og sommermånederne er jeg oftest at finde i mit orangeri, hvor jeg har min faste yndlingslæsespot. I disse dage, hvor lyset vender tilbage, kribler det allerede indeni mig, og jeg tæller ned til at vi igen kan åbne op, for det er et sted, der giver mig så megen energi og glæde, og et sted, hvor jeg kan kombinere min kærlighed for bøger og blomster.

Top-5 bøger –

Jeg har valgt denne stak bøger til min Årets Top-5. Det er altid svært at rangere læseoplevelser, da de hverken kan eller skal sammenlignes, men her er mine stærkeste læseoplevelser i 2022, nævnt i tilfældig rækkefølge:

Eufori, af Elin Cullhed

Ædru, af Jesper Stein

SULT, af Tine Høeg

Omsorg & Den slags små ting, af Claire Keegan

Ind i en stjerne, af Puk Qvortrup

Mine anmeldelser af bøgerne kan du finde ved at klikke på titlen 

Blog-statistik

Det er altid sjovt at følge med i lidt statistik, når man lægger så meget arbejde i en hobby. På bloggen/hjemmesiden har der været ca. 6.670 visninger i år, hvilket er pæn stigning på godt 1000 i forhold til sidste år. Det er samtidig sjovt at følge, hvilke opslag der er de mest læste. Udover forsiden, så er det i år bestselleren Hvor flodkrebsene synger, siden Om mig og den grafiske roman Underlevet, der har indtaget de 3 første pladser… Hvor flodkrebsene synger havde jo filmpremiere i september måned, så mon ikke interessen for denne kan forklares hermed, men jeg er super glad for at den grafiske roman Underlevet har fået så megen opmærksomhed. Èt af mine ønsker med bloggen er netop at hjælpe mindre kendte forfattere og forlag med at skabe fokus på deres spændende og vigtige udgivelser.

Jeg er også at finde på det amerikanske bogmedie Goodreads, hvor jeg holder styr på antal af bøger. Hvert år giver jeg mig selv en ny challenge, mest for sjov, for det skal ikke være noget, der presser mig. I år var min challenge på 50 bøger, ligesom sidste år, og jeg har faktisk læst 64 bøger, og nok et par stykker mere, da ikke alle bøger kan findes derinde. Det må være min personlige rekord. Jeg kommer ikke til at øge mit læsemål for 2023, tværtimod sætter jeg det ned til 40. Du kan finde mig på Goodreads under navnet Anette Knudsen, hvis du vil følge mig derinde. Anmod gerne om venskab, og jeg følger tilbage.

På Facebook har jeg ca. 790 følgere og på Instagram ca. 1100. Der kommer løbende nye følgere til, og tusind tak for det, for det er unægteligt mere inspirerende at vide, at der er modtagere i den anden ende, så igen et kæmpe TAK og stort VELKOMMEN til alle nye følgere i 2022. Og hvis du mangler et nytårsforsæt, så kan jeg passende gøre opmærksom på, at det er til stor gavn for anettesbookshelf, hvis du bliver bedre til at like, kommentere, dele, tagge eller gemme opslagene, da algoritmen ellers bestemmer, hvor langt opslagene når ud… Jo mere populært ens opslag er, jo flere gange viser Instagrams algoritme ens opslag. Husk du også kan vælge hvilke profiler, du især vil have notifikationer fra, og det gør du på Instagram ved at klikke på klokken øverst i højre hjørne.

Udover at passe bloggen, og naturligvis mit rigtige arbejde, hjælper jeg også min far med nye udgivelser på hans eget lille private forlag Peters SUB-PUB. I 2022 blev det til en enkelt udgivelse, men det blev også en helt særlig én af slagsen, nemlig filmbogen Barn af en biograf, som har fået megen dejlig omtale efterfølgende og en skøn lektørudtalelse. Jeg står for layout, og det er super fedt at se udviklingen ved disse bogprojekter, især når man bare er selvlært. Jeg er imponeret over, hvor lidt der egentlig skal til for at kunne udgive egne bøger, og selvom vi nu har lavet seks bøger er jeg hver gang et nervevrag, når bogen sendes til tryk.

Lydbøger er stadig i undertal her, men jeg øver mig og vælger indimellem en lydbog, og har oplevet at nogle bøger er bedre egnet som lydbøger, så det er jeg især opmærksom på. Jeg har dog erfaret, at lydbøger fungerer bedst for mig ved rengøring, gåture eller under madlavning.

Nye tiltag

Nyt år – nye tiltag. Jeg har taget den beslutning at skære drastisk ned på kommende anmeldelser, og vil derfor i stedet indføre et nyt tiltag, der hedder Månedens Boganmeldelse. Månedens anmeldelse vil være en forholdsvis nyudgivet titel, som vil være tilgængelig efter den første hver måned. Dvs. at der kun kommer 12 reelle anmeldelser i 2023. Første anmeldelse i januar 2023 bliver En drøm om skønhed af Laura Baldini.

Alle øvrige opslag om bøger vil blive kortere og mere have form af omtale; dvs. meget mindre tekst og uden rangering af stjerner. Man kan blive slugt af denne hobby, hvis man ikke finder sit niveau, og ved oprydning af anmeldereksemplarer i efteråret måtte jeg for første gang sande, at jeg havde så mange bogtitler liggende, at det ikke ville være realistisk at nå i mål hermed. Derfor har jeg besluttet at ‘slanke’ konceptet, så jeg bedre kan følge med, og forhåbentlig ikke vil komme til at føle det som et pres. Så i 2023 vil jeg også i højere grad omtale egne bøger, biblioteksbøger eller andre lånte bøger.

Jeg har også længe puslet med idéen om en fysisk bogklub, og jeg er tættere på idéen herom, og håber at jeg kan få dette sat i værk i løbet af foråret 2023.

Hvis alt går vel, kommer der også i 2023 nyt fra Peters Sub-Pub. Jeg kan endnu ikke afsløre hvad der er i støbeskeen, men i ventetiden kan du kigge på de forrige udgivelser her. Jeg glæder mig til at fortælle mere, når vi er klar. 

Godt Bog-Nytår

Til sidst er der blot at sige, at jeg håber, at vi alle får mange nye og fantastiske bogoplevelser i 2023, og jeg glæder mig til at se, hvad forlagene har at byde på. Tusind tak til alle jer forfattere og de forlag, jeg samarbejder med og som har tænkt på mig i årets løb. Det er guld værd.

Jeg må stadig desværre ofte takke nej til forfattere, der gerne vil have bøger anmeldt. Det er nok det sværeste ved denne hobby, da jeg som sagt gerne vil hjælpe nye og mindre kendte forfattere med at få opmærksomhed omkring bøgerne. Men jeg er nødt til at prioritere benhårdt i disse henvendelser, som oftest pga. manglende tid, men jeg er altid glad for at få en forespørgsel. 

Opslaget indeholder anmeldereksemplarer.

I ØNSKES ALLE ET GODT NYTÅR, kære bogfolk – Knus Anette