Elefantsymfonien, af Karin Smirnoff
C&K forlag, udkom i juni 2023, 336 sider.
Original titel: Sockerormen. Oversat af Birgitte Steffen Nielsen.
Omtale/
Den svenske forfatter Karin Smirnoff, der fik sit gennembrud med Jana Kippo trilogien, er aktuel med endnu en barsk fortælling om at være et udsat barn i et svensk lokalsamfund. Kippo-trilogien, som består af hhv. Jeg tog ned til bror, Vi tog op med mor samt Så tog jeg hjem kan jeg på det varmeste anbefale, hvis man kan tåle at læse om svigt, fattigdom, ensomhed, incest og vold. Serien er solgt til en TV-serie, som jeg virkelig glæder mig til at se.
Elefantsymfonien er som sagt lidt i samme boldgade, for den handler om at ‘overleve i uverden’, som den lille pige Agnes så sårbart udtaler.
Stedet er Sverige, Södertälje i 1980’erne. Vi følger taterpigen Agnes, og hendes tanker helt fra nyfødt. Det er eminent godt beskrevet. Det viser sig, at Agnes besidder stor musikalitet og at hun er et klaver-vidunderbarn, der kan spille efter gehør. Indtil hun er fem år vokser hun op ved sin mormor og morfar, da Agnes’ mor, Anitamoren, udvikler en fødselsdepression. Anitamoren har desuden et alkoholproblem og hun formår slet ikke at tage vare på Agnes, som bl.a. deler den sparsomme mad med rotten i hjemmet. Anitamoren er endda skinsyg på sit eget barn.
“Jeg sidder på bænken og fantaserer om Anitamoren. Alle de forskellige måder hun kunne dø på. Et stykke kød der sidder fast i halsen. Drikke træsprit. Få sit sjal ind i et cykelhjul. Hun har selv sagt det mange gange. Der er ikke plads til to af os. Ilten i verden forsvandt da du blev født. Det er enten dig eller mig Agnes. Alle børnene har en mor bortset fra Agnes. Hun har angst.”
Udover Agnes møder vi de to drenge, Kristian og Miika, som Agnes lærer at kende gennem den voksne, tidligere verdenskunstner og musiklærer Frank Leide, der har spottet børnenes talent, og han danner et ensemble med de tre og snart tager trioen ud og optræder, selvom de kun er børn.
Alle tre børn kommer fra skrøbelige hjem, hvor de ofte sultne er overladt til sig selv, og det udnytter den voksne Leide, der som barn selv har været udsat for svigt og overgreb. Umiddelbart er han den eneste voksne, der kerer sig om børnene, men for hvis skyld er hans omsorg egentlig?
Smirnoff skildrer den rå og barske virkelighed i børnehøjde og det er som forventet hjerteskærende og grumt, men hendes helt unikke og forunderlige skrivestil er både tragikomisk og alvorsfuld og denne skarpe, karakteristiske stemme (velkendt fra Kippo-trilogien) løfter den barske fortælling og gør den, trods tyngden, værd at læse.
Elefantsymfonien er en ubarmhjertig overlevelsesroman, hvor svigt og misrøgt står i kø, men musikken, venskabet og kærligheden består.
Du kan læse mere om forfatteren på forfatterweb her.
Det fine omslag samt for- og bagsats er lavet af Lukas Möllersten/Sofie Winding.
Tak til C&K/Politikens Forlag for anmeldereksemplar 🙏
Anette