Med dette indlæg vil jeg gerne præsentere 10 biografier, de fleste af nyere dato, som jeg varmt kan anbefale. Min datter Nanna har hjulpet med bogopstillingen 📚

Jeg elsker biografer. Om det er erindringer, biografier eller selvbiografier er for så vidt underordnet, for jeg lærer en masse, når jeg bliver vidne til andre måder at leve livet på. At læse om, hvordan andre mennesker vokser op, og hvorledes andre tackler livets udfordringer, er med til at udvikle min egen selvforståelse.

Ofte er jeg optaget af den drivkraft, det svigt, eller bare den motivation, der har drevet personen frem til der, hvor han/hun er i dag, på godt og ondt. Vi bærer alle på en historie, og jeg bruger altid min professionelle nysgerrighed i mit arbejde i psykiatrien for at opnå en bedre forståelse af den person, jeg sidder overfor.

Maya Angelou er en afro-amerikansk forfatter, skuespiller og borgerrettighedsaktivist, der har skrevet flere bøger om sit eget liv, som var svært traumatiseret, men for hende var det at fortælle sin historie helbredende og hun er kendt for følgende citat: ”There is no greater agony than bearing an untold story inside you”.

Med det “i mente” kan jeg kun opfordre til at læse disse medrivende biografier.

__________

1) Mit livs skrøne – en slags memoirer, af Jørn Riel. Udgivet i 2016 ved Lindhardt og Ringhof.

“Mit livs skrøne” er forfatteren Jørn Riels erindringer fra et langt og begivenhedsrigt liv. Med varme og glimt i øjet skildrer en af Danmarks mest populære forfattere sine oplevelser med nogle af de mange skæbner, der har krydset hans vej – gode venner og skønne kvinder, hjælpeløse flygtninge, fangere på Grønland og skruppelløse svindlere.

Fra min anmeldelse: En bog, som denne, er en af grundene til, at jeg elsker at læse erindringer. Man kommer simpelthen med på en spændende rejse, og bliver vidne til betydningsfulde oplevelser i andres liv. Det er det første, jeg har læst af Jørn Riel, men nok ikke det sidste. For nøøjjj, hvor kan han levere fortællekunst på et underholdende og humoristisk plan.

Læs min anmeldelse her https://anettesbookshelf.dk/mit-livs-skroene/

__________

2) Fra min faders skygge, af Sebastian Klein i samarbejde med Danni Travn. Udgivet i 2016 ved Politikens Forlag.

”Fra min faders skygge” er Sebastian Kleins åbenhjertige og rå fortælling om at vokse op i skyggen af sin berømte fars op- og nedture. En ærlig og lige dele morsom og tragisk bog præget af kærligheden til et menneske, som har efterladt uudslettelige spor.

Fra min anmeldelse: Med denne bog bevæger Sebastian sig fra det vante og sjove emne, dyrene, ned i hans private livshistorie, som er alt andet end kedelig. En barndom fyldt med kærlighed, kendte mennesker, fest, alkohol, og forældrenes konstante stræben efter næste succes. Det kræver mod at lukke os læsere indenfor.

Læs den fulde anmeldelse her https://anettesbookshelf.dk/fra-min-faders-skygge/

__________

3) PREBEN KAAS – Det bli’r vinter førend man aner, af Jakob Steen Olsen og Rikke Rottensten. Udgivet i 2012 ved People’sPress.

En morgen i marts 1981 blev skuespilleren Preben Kaas fundet druknet i Københavns Havn. Han blev kun 50 år gammel, men havde selv valgt at sætte punktum for sit bevægede liv, der var præget af svimlende succeser og pinefulde fiaskoer, af store penge og økonomisk ruin, svigt og brudte ægteskaber.

Journalisterne Jakob Steen Olsen og Rikke Rottensten skriver den hidtil ufortalte historie om Preben Kaas. En dramatisk fortælling om et sammensat menneske, hvis mørke sider kastede lange skygger ind over hans privatliv. En række personer, der var helt tæt på Preben Kaas medvirker, blandt andre hans sidste hustru Lisbet Dahl, ligesom også sønnerne Jeppe Kaas og Nikolaj Lie Kaas fortæller om deres far.

Mine ord: Denne biografi er netop ikke skrevet af forfatteren selv, men det gør den ikke mindre interessant. Bogen er velresearchet og læseren får et klart indtryk af hovedpersonens stjernetalent samt hans op- og nedture med respekt for hans eftermæle. Selvom det er flere år siden, jeg har læst bogen og således før, jeg begyndte at skrive anmeldelser, så sidder den frisk i min erindring.

__________

4) Jeg er kommet for at synge, af Lis Sørensen i samarbejde med Danni Travn. Udgivet i 2019 ved Politikens Forlag. ANMELDEREKSEMPLAR

”Jeg er kommet for at synge” er en beretning om sangerinden Lis Sørensens vej fra sømandsdatter i Brabrand til den plads, hun har i danskernes hjerte i dag.

Fra min anmeldelse: 17 kapitler over 17 sange er en genial måde at bygge bogen op på. Hvert kapitel starter med sangteksten, så scenen er sat. Sangene bliver på denne måde mærkepunkter for de forskellige tidsepoker i karrieren og selvom bogen også er en varm biografisk fortælling, som rørte mig flere gange, så er den især en rejse ind i musikken, hvor de udvalgte sange pludselig giver ny og personlig mening, da vi kommer bagom sangens tilblivelse. Det fremmer nærværet i biografien og er en troværdig måde at fortælle sine erindringer på.

Læs den fulde anmeldelse her https://anettesbookshelf.dk/jeg-er-kommet-for-at-synge/

__________

5) Under bjælken – et portræt af Kronprins Frederik, af Jens Andersen. Udgivet i 2017 ved Gyldendal.

”Under bjælken – et portræt af Kronprins Frederik” er en usædvanlig bog om et usædvanligt menneske i en usædvanlig livssituation. Den er baseret på samtaler og rejser med Danmarks kommende konge igennem halvandet år samt en lang række interviews med hans hustru, bror, forældre, private vennekreds, tidligere hofchef, samt Kronprins Haakon af Norge og Kronprinsesse Victoria af Sverige.

Mine ord: Jeg har læst bogen før jeg begyndte at lave anmeldelser men Jens Andersen, forfatter til flere prisbelønnede biografier bl.a. den meget roste om Kim Larsen, har skrevet en usædvanlig flot bog. Royal eller ej; her kan alle være med, for man rives bare med ind bag de royale kulisser og får den dybeste respekt for at der bag al den ydre glans, befinder sig et varmt og fint menneske med helt almindelige følelser og personlige mål.

Bogen er inddelt i otte overordnede livs-kapitler med neddyk til de øjeblikke, der satte kompasset for Kronprinsens fremtid. Og derudover indeholder den mange fine private fotos og ikke mindst får vi adgang til Kronprinsens playliste, for det viser sig at, Kronprinsen har mange tangenter at spille på.

__________

6) Alle mine morgener på jorden – mit autodidakte liv, af Troels Kløvedal. Udgivet i 2017 ved Gyldendal.

I “Alle mine morgener på jorden” skriver Troels Kløvedal om sit liv, sin familie, sin barndom og ungdom, om skønne kvinder, hvoraf han fik børn med fire, om dem og om børnebørn; om sit arbejde på teatre og andre steder i København, om årene i kollektivet Maos Lyst, om sine venner og veninder, om hofballer og dannebrogsorden, og han skriver selvfølgelig om Nordkaperen, sine mange rejser ombord og om de mange mennesker, der har været ombord.

Fra min anmeldelse:  At leve sit liv autodidakt og så tro mod ens inderste overbevisninger er på alle måder unikt, beundringsværdigt og rørende smukt. Troels Kløvedal formår, med disse erindringer, at skabe en slags kulturarv, et tidstypisk billede af en svunden tid eller næsten et opslagsværk, hvor han øser ud af hans enorme viden om litteratur, politik, historie og fremmede kulturer. Han kan kunsten at fortælle, at begejstre, og viser os læsere en kæmpe palet af farver over et levet liv. Sikke en rejse.

Læs den fulde anmeldelse her https://anettesbookshelf.dk/alle-mine-morgener-paa-jorden/

__________

7) Min mor var besat – da jeg mødte depressionens dæmon, af Peter Øvig Knudsen. Udgivet i 2019 ved Gyldendal.

Peter Øvig Knudsen fortæller i “Min mor var besat” sin personlige historie om at vokse som barn af en psykisk syg mor og om hans eget møde med depressionens dæmoner.

Fra min anmeldelse: Bogen sætter et nødvendigt fokus på psykisk lidelse, og sætter også en tyk streg under det svære i at være pårørende, hvad enten man er et barn eller en god ven. Behandlingspsykiatrien er langt fra ideel i dag, men vi har brug for historier som disse, så andre ved, at der er hjælp at hente. At der er håb. Åbenhed medfører mindre tabu og giver større indsigt og viden, så flere får modet til at erkende og stå ved psykiske vanskeligheder og til at bede om hjælp. Måske lidt tung læsning, emnets sværhedsgrad taget i betragtning, men en absolut must-read bog, der vedkommer os alle.

Læs den fulde anmeldelse her https://anettesbookshelf.dk/min-mor-var-besat/

__________

8) Hungerhjerte, af Karen Fastrup. Udgivet i 2018 ved Gyldendal.

”Hungerhjerte” er en autofiktiv roman om angst, kærlighed, sex og terapi.

Fra min anmeldelse: Måske ikke en direkte selvbiografi, men en autofiktiv roman; en roman om at finde sig selv, og herved dykker forfatteren også ned i den fortid, der har formet hende. En roman om savn, sorg, ensomhed, skam og om et hungrende hjerte, der higer efter accept og kærlighed. Om tomhedsfølelse og en angst for at blive forladt. Forfatteren fortæller om personlige oplevelser omkring hendes indlæggelse på psykiatrisk afdeling med tidvise glimt tilbage til en kompliceret fortid.

Læs den fulde anmeldelse her https://anettesbookshelf.dk/hungerhjerte/

De sidste to biografier er anbefalinger fra min søn Mads.

__________

9) Rødder – en gangsters udvej. Nedim Yasars historie, af Marie Louise Toksvig. Udgivet i 2018 ved People’sPress.

Det lykkedes for Nedim Yasar, der endte som leder af banden Los Guerros, med store indtægter fra et lukrativt hashsalg til følge. Men efter flere år i samfundets skygge, ønskede Nedim Yasar et andet liv. Han ville ud af bandemiljøet. Efter et toårigt exitprogram lykkedes det Nedim Yasar at komme ud af sit kriminelle miljø, og starte en tilværelse som pædagogstuderende og medvært på Radio24syvs radioprogram Politiradio.

Fra Mads’ anmeldelse: I en ung alder er Nedim på kant med loven, og i hans teenageår udvikler kriminaliteten sig fra at være spas og ballade, som han tjener håndører på, til at være en struktureret forretning, hvor specielt det systematiske salg af hash, viser sig rentabelt. Bogen giver et glimrende indblik i en kultur, som mange danskere ikke kender til. En kultur, hvor respekt og ære betyder alt. Man får viden om et miljø, hvor de danske værdier og regler intet betyder. Derudover får man som læser en forståelse af, hvorfor i alverden en dreng på 10 år drømmer om at blive gangster.

Læs den fulde anmeldelse her https://anettesbookshelf.dk/roedder-en-gangsters-udvej/

__________

10) Open – en selvbiografi, af Andre Agassi. Udgivet i 2011 ved Gyldendal.

Andre Agassi er en af nyere tids allerstørste tennisspillere. Han har vundet otte Grand Slam titler og ligget nr. 1. på verdensranglisten. Alt det handler ”Open”, Agassis selvbiografi, selvfølgelig om: de afgørende kampe, der genfortælles i suveræn dramatisk stil, rivaliseringen på banen og i omklædningsrummene, træningen, opturene og nedturene – livet som professionel tennisspiller kort sagt.

”Open” er en fortælling om kampen for at frigøre sig fra en ekstremt dominerende far og finde en måde at forvalte både sit talent og sin personlighed på, en personlighed der i mange år ikke er til at skelne fra den offentlige person, der skaber sig åndssvag i medierne. Om det i den sammenhæng er sundt for Agassi, at han konstant omgiver sig med en hær af rådgivere, der til forveksling ligner fadererstatninger, er tvivlsomt.

Mads udtaler: Jeg kan varmt anbefale denne rørende, selvbiografiske bog, der fortæller historien om, hvordan en dreng, der hader tennis ender med at blive en af verdens bedste tennisspillere. Bogen er kronologisk bygget op omkring Agassi’s livshistorie, og omhandler bl.a. forholdet til en dominerende far, det at spille med paryk og ikke mindst det at vinde den største sejr af alle – Steffi Graf ❤️ Bogen er hudløst ærligt fortalt og giver et levende billede af, at det har krævet blod, sved og tårer at nå toppen. Som læser holder man næsten også vejret på sidelinjen.

Håber I har fundet lidt inspiration og ønsker alle god læselyst 😊

Anette