Påskeferien er godt i gang eller står for døren, så her kommer nogle bogforslag/idéer til serie- eller spilhygge enten til dig alene eller noget, du kan gøre sammen med familien i påskedagene…

Reklame /

“So many books, so little time.”

― Frank Zappa

3 nyere skønlitterære bøger:

Kvinde set fra ryggen. Jesper Wung-Sungs fantastiske og rørende portræt af kvinden på Vilhelm Hammershøi malerier. Hans hustru Ida, der trofast og i årevis stod model. En virkelig smuk kærlighedshistorie fra starten af 1900-tallet.

BOB. Dette er den selvstændige fortsættelse af bogen ’de’ af Helle Helle. Hovedpersonen fra ’de’ og Bob er flyttet sammen, men er det lykken? En sproglig lækkerbisken med Helle Helles velkendte minimalistiske stil.

Som natten kender stjernerne. En kærlighedshistorie med et touch af krimi af Elsebeth Egholm, der trækker tråde tilbage til 2. verdenskrig. En bog fuld af stemninger både fra de musiske og de franske miljøer.

“There is no greater agony than bearing an untold story inside you.”

― Maya Angelou

3 spændende krimier/true crime:

Den tavse enke. 11. bog i serien om Louise Rick og Camilla Lind af Sara Blædel. Min seneste læsning, og jeg var fanget fra start. En kvindelig kroejer findes myrdet på Tåsinge og hun gemmer på flere betydningsfulde og skæbnesvangre hemmeligheder. Anmeldelse er ikke lavet endnu, men den var et sikkert hit her ved mig.

Jeg forsvinder i mørket. Hvis du kan tåle at virkeligheden overgår fantasien, og elsker true crime, så læs denne gruopvækkende historie om jagten på The Golden State Killer. Forfatteren Michelle McNamara var fuldstændig besat af sagen, og døde uheldigvis inden bogen var færdig, og nåede derfor ikke at opleve, at hendes ihærdighed bar frugt.

For barnets bedste. Hvis du endnu ikke har læst denne fantastiske debutkrimi af makkerparret Line Holm/Stine Bolther, så skynd dig inden den bliver filmatiseret. Maria Just arbejder som historiker på Politimuseet i København. Hun er i gang med at forberede en udstilling om 100 års uopklarede mordsager, da Røde Kors’ generalsekretær findes myrdet på bestialsk vis. En fantastisk spændende krimi med et højaktuelt og nutidigt samfunds dilemma.

“You only live once, but if you do it right, once is enough.”

― Mae West

3 fængende serier:

Allen v. Farrow. Dette er Dylan Farrows historie. Om anklagerne om seksuelt overgreb mod den ikoniske Woody Allen, som dog aldrig blev tiltalt. Serien er rystende og endnu i 4 afsnit og kan ses på HBO.  

The Sinner. En ung kvinde går amok og myrder en fyr midt på stranden ved højlys dag. Her er det interessante ikke hvem og hvordan, men hvorfor? Selv kan hun intet huske. Serien er i 8 afsnit og kan ses på Netflix. Der findes vist en sæson 2, som jeg dog ikke har set. Men denne var godt nok spændende.

Dronninggambit. Den unge Beth Harmon kommer på børnehjem, hvor hun lærer at spille skak af pedellen i kælderen. Hendes talent er stort og hun sætter sig et mål; at slå de bedste af de bedste og komme til tops i en mandsdomineret skakverden. Serien er i 7 afsnit og kan ses på Netflix. Man behøver slet ikke at kunne forstå skakspillet for at følge med her.

“Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.”

― Albert Einstein

3 sjove familiespil:

Azul. Et strategisk, lidt abstrakt spil om at samle de rigtige kakler og bygge mønstre med dem, og spillet har en overraskende stor dybde, der gør det enkle hovedbrud i spillet til en spændende strategisk oplevelse for hele familien. Spillet tager max. 45 min og er fra 8 år og op.

Scrabble. Det kendte og klassiske ordspil for både børn og voksne, hvor det gælder om at sammensætte bogstaver, så de giver meningsfyldte ord. Spillet har fået sin renæssance efter at smartphone-spillet WordFeud er blevet en bragende succes. Fra 10 år og op.

10.000. Et simpelt og klassisk terningespil for hele familien, som vi næsten altid spiller på vores ferier. 10.000 kræver taktisk og strategisk tænkning! Antal spillere: 2 eller flere. Materialer: 6 terninger, papir og blyant. Regler og pointtælling findes her: https://terningspil.dk/regler-til-10000-terningspil/

“Memories warm you up from the inside. But they also tear you apart.”

― Haruki Murakami

3 fine børnebøger med skønne illustrationer:

Plet. Den klassiske historie fra 1945 skrevet af Margret Rey og illustreret af H. A. Rey. Plet ligner ikke de andre kaniner i flokken og Mutter Kanin er bekymret og presses af Tante Tulle til at lade Plet blive hjemme, da de alle skal til bedstefars fødselsdag. Plet forsøger at fjerne sine pletter med pletfjerner uden held, og vælger så at løbe hjemmefra. Ingen ønsker at være anderledes. Alligevel er vi ikke ens. Vi vil bare være en del af flokken, for det gør for ondt at være udenfor…

Den der snyder. DEN DER SNYDER af Peter Mouritzen er den 15. og allersidste historie i Bibelstærk-serien, der startede i 2002. Der findes nemlig 14 andre sjove og skæve historier fra Det Gamle Testamente, men denne er historien om de 2 snydetampe – Jakob og Laban.

“Historien foregår langt tilbage i tiden. Bibelen, der ellers er en gammel bog, var slet ikke skrevet. Først skulle historierne jo ske, før de kunne blive skrevet ned. Og historier skal være gode, men også lidt onde; ellers sker der jo ikke noget!”

Historien hjælpes godt på vej af de fabelagtige illustrationer af Tom Kristensen.

Gammelpot – Skakten til Nordpolen. Den ikoniske tegneserie fra 1970-80’erne af Thom Roep, og illustreret af Piet Wijn. Med Gammelpots godmodige væsen og en smule naivitet vælger han at hjælpe heksen Furia, og rejser med skakten til Nordpolen. Her starter en ensom rejse, men snart får han følgeskab af en sjov og ensom sjæl, Dronte. Sammen begiver de sig afsted mod Nordlysets Bjerg. En aldeles glimrende historie, hvor både øjne og ører forkæles. Illustrationerne i denne arktiske historie er helt fantastiske, og er næsten hele historien værd i sig selv.

Og sidst, men ikke mindst får I lige en smagsprøve på, hvilket 3 bøger, jeg har stående øverst på min læseliste, og som I kan forvente anmeldt i den kommende tid.

“Be yourself; everyone else is already taken.”

― Oscar Wilde

3 bøger på tbr-listen:

Vi tog op med mor. Bogen er nr. 2 i en trilogi skrevet af svenske Karin Smirnoff om Jana og Bror, der sammen har været igennem en opvækst fuld af svigt. Den første bog Jeg tog ned til bror var fuldstændig fantastisk og skrevet i en helt særlig dialekt. Jeg glæder mig for vildt til denne bog, som også er blevet rost til skyerne.

Det samme og noget helt andet. Katrine Marie Guldager har denne gang skrevet en roman om egen opvækst i en familie, hvor en arvestrid efter farens død fører til, at hun føler sig fremmed overfor sin egen familie.

Ni liv. Bog nr. 6 af svenske Emelie Schepp i serien om Jana Berzelius, som er en anderledes og kontroversiel anklager, der ofte tager sagen i egen hånd, når hun skal hjælpe politiet. Hvorfor hun gør det, finder man ud af, hvis man har læst med fra starten, men man kan også læse dem uafhængigt af hinanden. Denne bog handler om vold og bandekriminalitet.

_________________ 🐥_______________

Reklame, da alle bøger er modtaget som anmeldereksemplarer.

Jeg håber, at I har fundet lidt inspiration her og at I får besøg af påskeharen i de små hjem derude. Det er en tradition i vores familie, som vi fortsætter med, selvom yngste barn er 17 år – Rigtig glædelig påske til jer alle 🐥🐣

Anette