Så gik endnu et bogår og derfor en lille nytårs-status herfra anettesbookshelf.

Vi må jo desværre sande at Corona stadig har været den store modspiller i årets løb, men bogmæssigt har det nok betydet, at jeg har fået læst mere end jeg vanligvis ville have tid til, da jeg i perioder har været meget mindre social og ikke har skullet til så mange arrangementer/begivenheder. Så intet er så skidt, at det ikke er godt for noget

Jeg har her i januar 2022 haft bloggen/hjemmesiden og bogsiden på facebook i 3 år og min instagramside 4 måneder længere og selvom det altsammen bare er en hobby, så syntes jeg det er super sjovt at kombinere min læsning med at skrive om den, tage billeder af bøgerne, lave anbefalinger og dele læseglæden med jer. Det er også meget inspirerende for mig at følge alle I andre bogelskere derude, og jeg holder meget af læsefællesskabet på de sociale medier. 

Årets absolutte højdepunkt var at komme i finalen til Danish Book Blog Award 2021. Det var en vild oplevelse og et sindssygt stærkt top-5 felt at være iblandt. Noget som kun kunne lade sig gøre, fordi I stemte i min retning, så et kæmpe stort TAK skal der lyde herfra. At være på BogForum igen var så dejligt, og jeg kom hjem med mange gode oplevelser og især bogtitler, som jeg stadig har tilgode at læse.

Jeg oplevede også at blive interviewet af Kristeligt Dagblad i forhold til hele debatten om litteraturkritikken versus bogbloggere, og mon ikke status er, at vi hver især har vores berettigelse og kan noget forskelligt. Og så har jeg deltaget i en voxpop i martsnummeret af Bogmagasinet, altsammen sjove oplevelser, som jo udspringer af min bog-glæde.

I forårs- og sommermånederne er jeg oftest at finde i mit orangeri, hvor jeg har min faste yndlingslæsespot. Jeg tæller næsten ned til at vi igen kan åbne op, for det er et sted, der giver mig så megen energi og glæde, og det er en form for helle, hvor jeg kan kombinere min kærlighed for bøger og blomster.

I år har jeg udfordret min læsning ved at bevæge mig ind i genren Graphic Novels. Det har været en øjenåbner og en overraskende forfriskende kombination af gode og spændende historier fortalt med fantastiske illustrationer. Jeg har fundet ud af, at disse forholdvis korte historier ofte er gode ved læsekriser eller hvis man bare har mindre tid til læsning en periode. Så denne form for læsning er kommet for at blive.

Jeg fik lavet endnu et forfatter-interview, denne gang med Mikkel Mosen, så nu ligger der i alt 3 interviews på bloggen. Jeg linker lige til dem her – 

Mikkel Mosen (2021)

Cecilie Overbye (2020)

Rikke Dahl (2019)

Her ved årets afslutning har jeg fundet mine ‘Årets Top 5’ bøger, som er udvalgt efter, hvilket indtryk bogen har efterladt sammenholdt med om bogen har overrasket mig og ikke mindst om den har scoret mange stjerner.

Det er altid svært at rangere læseoplevelser, da de hverken kan eller skal sammenlignes, men her er mine stærkeste læseoplevelser i 2021, nævnt i tilfældig rækkefølge.

Top 5

Jorden under mig, af Helle Vincentz (6 stjerner)

Kvinde set fra ryggen, af Jesper Wung-Sung (5 stjerner)

Jana Kippo-serien, af Karin Smirnoff (6 stjerner)

Farskibet, af Glenn Bech (6 stjerner)

BOB, af Helle Helle (5 stjerner)

Mine anmeldelser af bøgerne kan du læse ved at klikke på titlen 😉

Blog-statistik

Det er altid sjovt at følge med i lidt statistik, når man lægger så meget arbejde i denne hobby. På bloggen/hjemmesiden har der været ca. 5.500 visninger i år, hvilket er en lille stigning i forhold til sidste år. 

Jeg har ifølge det amerikanske bogmedie Goodreads nået mit læsemål på 50 bøger, da jeg har registreret 57 læste bøger derinde, men jeg har læst et par stykker mere, som jeg ikke kunne registrere, så jeg vil tro, at jeg ligger tæt på 60 bøger i år, hvilket vist er min personlige rekord. Jeg kommer ikke til at øge mit læsemål næste år, da dette niveau er meget passende for der skal jo også være tid til familie, hus, have og job. Du kan finde mig på Goodreads under navnet Anette Knudsen, hvis du vil følge mig derinde.

Udover bloggen/hjemmesiden har jeg bogsider på hhv. facebook og instagram. På facebook har jeg i skrivende stund ca. 745 følgere og på instagram har jeg netop rundet 1000 følgere. Der er kommet rigtig mange nye til, og det er fantastisk at vide, at der er modtagere i den anden ende, så et kæmpe TAK og stort VELKOMMEN til alle nye følgere. 

I 2021 har jeg endnu engang hjulpet min far, forfatter Peter Mouritzen, med 2 udgivelser på hans eget lille private forlag; Peters SUB-PUB. Jeg har stået for layout i samarbejde med ham og i juli udkom  ’Jordbærkrukken’, som er en række essays udgivet i forbindelse med hans 75-års fødselsdag. Her i november udkom en lille bog med digte og aforismer ‘Digt & dat’. Det er vildt sjovt at være med i sådan en layout- og redigeringsproces, og selvom det også er ret nervepirrende, så er det hver gang den skønneste fornemmelse at stå med det endelige resultat i hænderne. 

I perioder lytter jeg til lydbøger, men da jeg ikke længere har den store transporttid til arbejde, så er det blevet mindre, men jeg vil bestemt fortsætte med at træne min lyttemuskel, som jeg ikke altid er lige gode venner med. Jeg har det med at blive distraheret af den opgave, jeg er igang med. Så for mig fungerer lydbøger bedst i bil eller på gåture.

Nye tiltag

Jeg har som sådan ikke de store nye tiltag i tankerne, men har overvejelser i gang i forhold til ikke at lave så lange anmeldelser mere, men i stedet lave en form for bog-omtale. Jeg overvejer også at undlade at rangere bøgerne med stjerner, men jeg ser både fordele og ulemper herved. 

Jeg havde egentlig sidste år forberedt et bogbytteskab-projekt, inspireret af andre bogbloggere. Pga. corona har jeg ikke villet sætte det op i det offentlige rum endnu, men jeg håber at 2022 bliver året, hvor jeg finder et passende sted.

Jeg er allerede igang med et nyt bog-projekt sammen med min far og det er ret ambitiøst, så det kommer der til at gå tid med i foråret. Jeg glæder mig til at vise jer mere, når vi er klar. 

Tusind tak 

Tusind tak for jeres støtte, kære følgere. Jeg nyder at interagere med jer, selvom vi ikke lige kender hinanden i IRL, men jeg håber at 2022 giver mulighed for at mødes med andre bog-elskere til foredrag, bog-arrangementer, bogmesser mm.. Jeg kan allerede se, at der kommer spændende forfattere på besøg i mit lokale bibliotek her i Varde. 

Ikke mindst tusind tak til alle jer forfattere og de forlag, jeg samarbejder med og som har tænkt på mig i årets løb 😊 Det er guld værd.

Jeg må desværre ofte takke nej til forfattere, der gerne vil have bøger anmeldt. Det er nok det sværeste ved denne hobby, da jeg gerne vil hjælpe nye og mindre kendte forfattere med at få opmærksomhed omkring bøgerne. Men jeg er desværre nødt til at prioritere hårdt i disse henvendelser ofte pga. tidspres, men er altid glad for at få en forespørgsel. 

Jeg glæder mig allerede til nye læseoplevelser i 2022, og jeg har netop oprettet min Goodreads Challenge, so let the 2022 Book Year begin…

Opslaget indeholder anmeldereksemplarer.

I ØNSKES ALLE ET GODT NYTÅR, kære bogfolk – Anette