Natjæger, af Line Holm & Stine Bolther

Politikens Forlag, udkom i maj 2023, 408 sider

Månedens Boganmeldelse – Juni 🌞

Alle gode gange tre-kløveret Just, Dirk & Dahlin ☘️

Natjæger er nemlig tredje selvstændige skud på stammen i Maria Just-serien, som vi for første gang mødte i 2020 med debuten For barnets bedste. Allerede i 2022 fulgte to’eren Lovløs, og jeg har for længst overgivet mig til krimiduoen, der på alle parametre kan deres kram.

Jeg blev forelsket i hovedpersonen Maria Just, der er politihistoriker, allerede ved første bog, fordi jeg altid har været fascineret af historiske og uopklarede sager, og jeg havde netop været på mit første besøg på Politimuseet, hvor Maria jo arbejder, da bogen udkom, så det var en drømmebog at åbne og i øvrigt er det bare en nyskabende og interessant idé med denne kvindelige politihistoriker som hovedperson.

I Natjæger er Maria tilfældigt tilstede, da nogle børn lokaliserer en død mand, der tydeligvis er likvideret. Længe tyder noget på et narkoopgør, men manden er svær at identificere. Efterforskerne Dirk & Dahlin sættes på sagen, og Maria kan ikke helt holde sig væk, både fordi hun på en måde nu er involveret i sagen men også fordi hun har et uafklaret forhold til Dirk. Maria er faktisk lidt i krise, da hun siden sidst har brudt med ungdomskæresten i Jylland og samtidig føler hun sig ‘truet’ af en nyansat forsker på Politimuseet.

Maria kommer senere i besiddelse af en dagbog fra en afdød kvinde, der afslører sandheden omkring en uopklaret børnesag om drengen Anton, der forsvandt i 1986 fra Femøren under en protest mod Barsebäck, og idéen omkring en børnesag er sandsynligvis inspireret af Basse-sagen fra 1966, som netop er udstillet på museet.

Sagen trækker igen tråde op til det højeste politiske niveau, hvor atomkraftværker er på dagsordenen og der er flere magtfulde mænd, der har hemmeligheder, de helst ikke vil have frem i lyset.

Man holder af bogens karakterer, der alle er i udvikling og plottet er endnu engang gennembearbejdet og efterforskningsmæssigt er man i trygge hænder.

Maria Just-serien er slet og ret garant for cliffhangerlæsning, hvor du bare læner dig tilbage og flyver igennem historien, som både er krimitroværdig og samtidig yderst spændende. Og udover det, så sidder bøgernes omslag bare i skabet hver gang med dette ‘indkig’ til bogens forskellige tematikker, så også skulderklap til Imperiet.dk.

Krimi-makkerparret Holm & Bolther kan skrive komplekse og interessante spændingshistorier uden at gøre det for kompliceret og uoverskueligt… Nej, de binder såmænd den flotteste krimisløjfe ved for 3. gang at flette en aktuel nutidssag med en uopklaret historisk sag og drysse moderne samfundspolitik oveni, så denne gang ‘full house’ herfra til Natjæger -> ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6.

Du kan læse mere om forfatterne her 🥸

Reklame/ Tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplar ✅

Anette