Påskeferien står for døren, og traditionen tro, så kommer her lidt inspiration til hygge i familiens skød eller til en læsestund alene – uanset hvad ønskes I alle en dejlig kommende påskeuge med lidt mere varme og sol, end hvad vejrguderne lige nu lover…

Opslaget anføres som reklame, da flere af bøgerne er anmeldereksemplarer, hvilket fremgår af teksten.

3 skønlitterære bøger:

Vittu. En roman af Iben Mondrup, der eksperimenterer på smertelig vis med kærlighedens grænser og en altoverskyggende og ødelæggende ensomhed, der kan bringe mennesker ud i ekstreme og ansvarsløse handlinger. Bogen handler om adoption af drengen Vittu og den sætter fokus på de stjålne børn fra Grønland, men den sætter også gang i refleksioner omkring netop adoptivforældrenes ansvarsfølelse, og den alvorlighed, det er at adoptere et barn med ar på sjælen. Anmeldereksemplar.

Den gamle mand og havet. Min første læsning af Ernest Hemingway er denne klassiske Hemingway-historie om fiskeren Santiago, der i et sidste forsøg på måske at bevare sin ære, sejler alene og langt ud i Golfstrømmen for at fange en fisk, der også kan bringe ham økonomisk tryghed. Det bliver en kamp på liv og død.

Miraklernes tid. Miraklernes tid af Ida Monrad Graunbøl er en forunderlig fortælling om kærlighed, præmie-kartofler og lykke, men også om ensomhed, jalousi og en længsel efter noget andet. Så hvis du har mod på en anderledes historie, så lad dig bare suge ind i Mau’s univers, hvor drømme måske bliver til virkelighed. Og hvad er egentlig vigtigst? At gå efter udlængsel/drømme eller have et trygt hjem. Anmeldereksemplar.

3 spændende krimier/true crime:

I lovens navn. Bent Isager-Nielsen har skrevet endnu en oplysende bog, der kommer omkring mange spændende vinkler; alt fra efterforskning, retssag, domsafsigelse til fængselsstraf. På eminent vis beskriver han disse til tider indviklede opgaver/dilemmaer med eksempler fra virkelighedens verden, og selvom han slet ikke kommer i dybden med de enkelte sager, så får man lige tilpas viden og forståelse i forhold til de forskellige temaer.

IQ 75, af forsker og psykiater Jesper Vaczy Kragh. En skarp, veldokumenteret og levende bog om de mange danske institutioner, hvor udsatte grupper blev anbragt gennem årtier og udsat for anbringelse, tvang, fastspændelse, kastration, sterilisation, og det hvide snit. Det er også historien om Erling Frederiksen, der var anbragt i over 40 år indtil han pludselig indenfor få år skulle stå på egne ben. Ved at dykke ned i de mange arkiver får forfatteren kortlagt Erlings livslinje fra fødsel, spædbarnshjem, børnehjem til de senere hyppige institutionsskift i åndssvageforsorgen. Anmeldereksemplar.

Lovløs. Andet bind i en krimi-serie, jeg har tabt mit hjerte til. Det er en selvstændig fortsættelse af ‘For barnets bedste‘ af journalist makkerparret Holm & Bolther. Den unge kriminal-historiker Maria, der er ansat på Politimuseet, har fået færten af et gammelt uopklaret drab fra 1945, da et kvindelig, eller resterne heraf, er dukket op i den jyske muld. Da Maria sætter sig for at finde ud af, hvad der er sket med den unge kvinde, fornemmer hun hurtigt, at ikke alle ønsker fokus på fortidens synder. Anmeldereksemplar.

3 fængende serier:

Brudstykker. Amerikansk dramaserie, baseret på 2018-romanen af ​​samme navn af Karin Slaughter. En kvinde begynder at stykke sin mors mørke fortid sammen, efter et voldeligt angreb i deres lille by. En serie med action fra start, hvilket fik mig til at gribe den nærmeste pude, men jeg har heller ikke læst bogen. Serien er i 8 afsnit og kan ses på Netflix.

the Good Doctor. Hvis du trænger til total afkobling og kan tåle operationsscener. En talentfuld kirurg med autisme bliver ansat på et prestigefyldt hospital, hvor han møder skepsis fra både patienter og personale. Hovedpersonen spilles fantastisk af Freddie Highmore, der også spiller formidabelt i serien Bates Motel. De første 3 sæsoner er på Netflix og de to næste sæsoner kan ses på Viaplay. Jeg så stort set de første 3 sæsoner, da jeg lå alene i corona-isolation. Det er ikke en serie, du bliver så meget klogere af, men den er ret underholdende og du kommer til at holde af alle karaktererne.

Kastanjemanden. Har du ikke set denne endnu, så skynd dig. En dansk krimiserie fra 2021, baseret på Søren Sveistrups krimiroman af samme navn. I en forstad gør politiet et uhyggeligt fund. En yngre kvinde er blevet dræbt og efterladt på en legeplads. Hendes ene hånd er skåret af. Over hende hænger en lille kastanjemand… Ret creepy, men super godt skruet sammen. Er i 6 afsnit og kan ses på Netflix.

3 sjove familiespil:

LÆST. Spillet til alle, der elsker litteratur. Det handler mest om den danske litteratur fra nutiden og de sidste hundrede år, men LÆST trækker også tråde længere tilbage i tiden og længere ud i verden. LÆST er et brætspil, der fungerer som et quizspil, og du behøver ikke være meget belæst, for at kunne gætte med. Et fornøjeligt spil, som du kan spille med 2-6 deltagere. Varighed 20-30 min. og du får med det samme lyst til at bede om revanche, hvis du taber.

Partners. Et taktisk strategispil, der nu findes i 3 udgaver for hhv. 2, 4 og 6 deltagere. Spillet kan bedst beskrives som en nyfortolkning af Ludo med kort og det gælder om at være den eller det sæt partnere, der først får deres brikker i mål. Det handler om at tænke strategisk og hvis man er 4 eller flere om at arbejde sammen. Det er nemlig ikke nok, kun at tænke på sine egne brikker!

Hønsefræs. Dette spil har vi godt nok spillet mange gange, og det er et huskespil, hvor børnene reelt har en chance for at vinde over de voksne uden snyd. I spillet har hver spiller en høne med 1 fjer på. Ude i hønsegården ligger brikker, som hønsene kan bevæge sig rundt på, men kun hvis de kan huske hvor i hønsehuset, der ligger en brik magen til. Det gælder så om at indhente de andre høns, og plukke deres fjer, men også om at komme væk igen!

3 børnebøger med skønne illustrationer:

Gammelpot nr. 10. I Smuglerborgen hjælper Gammelpot en fiskerfamilie, hvor faren Jens er arresteret for smugleri og den desperate hertug har nu besluttet, at fiskeren skal hænges for at statuere et eksempel…😵 En smuk port ved havet og en tilsandet borg danner rammen om denne mystiske historie, hvor Gammelpot faktisk mister sin uundværlige vadsæk – 
at det viser sig at være held i uheld er en fin og ret kendetegnende detalje for mange at seriens skønne historier 👍 Gammelpot genudgives i disse år med fine nyfarvelagte illustrationer og nyoversættelser. Anmeldereksemplar.

Mis med de blå øjne. Mis med de blå øjne er en af mine absolutte yndlingsbørnebøger. Egon Mathiesen har med denne klassiker skabt en smuk og enkel bog med et vigtigt budskab, med de fineste og skrøbelige illustrationer. En historie om at være udenfor, indtil man finder noget, de andre gerne vil være en del af… I 1954 modtog Egon Mathiesen Kulturministeriets Børnebogspris for Mis med de blå øjne.

Det var tider. Denne billedbog er den 14. historie i Bibelstærk serien, af Peter Mouritzen. Bogen handler om dengang israelerne væltede bymuren omkring Jeriko, om ørkenvandring, strudse og æggehatte og det er faktisk alt andet end kedeligt! Fantastisk illustreret af Tom Kristensen i sort/gule nuancer.

Og sidst, men ikke mindst får I lige en smagsprøve på, hvilke 3 bøger, jeg har stående øverst på min læseliste, og som I kan forvente anmeldt i den kommende tid.

3 bøger på tbr-listen:

Døden kommer to gange, af Peter Qvist. Torkild og Martha er begge sidst i tresserne, pensionerede og flyttet i rækkehus i en mindre østjysk landsby. Omgangskredsen er begrænset og pensionisttilværelsen en stille trummerum. Martha er lungesyg og fordriver mest tiden foran fjernsynet, mens Torkild søger tilflugt i sit haveskur, hvor han omgivet af kolber, reagensglas og kemikalier forsøger at genoplive en gammel drøm som amatøropfinder. Som tiden går, forværres forholdet mellem ægtefællerne. En dag forsvinder Torkilds seks år ældre søster, som han altid har haft et anstrengt forhold til. Torkild har mødt hende kort før hendes forsvinden, og da eftersøgningen er resultatløs, føler han sig sat under mistanke. Kort efter rammer endnu en hændelse nærmiljøet. Det er Torkilds genbo, der pludselig dør. Eller gør han? Mistroen mellem ægtefællerne vokser. Martha søger støtte hos sønnen Tobias, mens Torkild indleder et skæbnesvangert samarbejde med sin nabo, og snart lurer katastrofen lige om hjørnet. Anmeldereksemplar. Udkom i marts 2022.

Håbets Ø, af Anna Mejhede. Ifi tager orlov fra sit arbejde og rejser til Læsø i håb om at finde et sted, hvor hun kan få fred til at sørge over tabet af sin mand, Einar. Hun lejer et afsidesliggende tanghus på øens sydlige østkyst, og urnen med Einars aske tager hun med sig i kufferten. I det lille tanghus kan Ifi ikke få døren op til husets ene kammer, og den gamle mand, Søren, som ejer huset, forklarer hende, at nøglen er blevet væk. Under forskellige påskud ringer han med mellemrum til hende og hans insisteren på kontakt irriterer og undrer hende. Som dagene går kryber øen og dens mennesker og natur alligevel ind på livet af Ifi, og da den sky kvinde Julie en kuldslået forårsdag hiver hende op af Jegensbugtens vand, bliver det begyndelsen på et særegent venskabmellem de to kvinder. Da Ifi finder nøglen og går på opdagelse i kammerets kasser, viser de sig at gemme på en historie, der vender op og ned på hendes liv. Anmeldereksemplar. Udkom i februar 2022.

Mit liv i Knutbysektens hjerte. Nu fortæller Josefine Frankner den sande historie om, hvad der virkelig skete, da den kontroversielle pinsemenighed, kendt som Knutbysekten, mistede sin uskyld. Allerede som teenager flyttede Josefine Frankner hjemmefra til Knutby og Philadelphia-menigheden. Hun trådte ind i sekten, som i begyndelsen fremstod som et idyllisk og utopisk fællesskab, men efterhånden begyndte alt at krakelere. Frankner var offer for både fysisk og psykisk vold og hjernevask. I de 25 år, hvor hun opholdt sig i menigheden, blev hun forvandlet fra en selvsikker teenagepige til en robot, hvis eneste frygt var at falde i unåde. Hun blev frataget retten til at være mor for sine to børn, retten til samliv med sin mand og retten til at kontakte sine forældre. Hun mistede sin værdighed og sin identitet. Først da det blev afsløret, at hendes datter var blevet udsat for seksuelle overgreb, lykkedes det hende og familien at bryde fri. Josefine Frankner var nærmeste tjener for Knutbysektens ultimative leder, Åsa Waldau. Hun havde ansvaret for alt, også når det gjaldt sektlederens kropspleje og hendes husholdning. Nu fortæller hun for allerførste gang den hudløst ærlige historie om sit liv i Knutbysektens hjerte. Anmeldereksemplar. Udkom i marts 2022.

_________________ _______________

Hvis du er nysgerrig og vil se sidste års påske-inspiration kan du blot klikke her 🙂

Jeg håber, at I har fundet lidt inspiration her og at I får besøg af påskeharen i de små hjem derude. Det er i hvert fald en tradition i vores familie, som vi fortsætter med, selvom yngste barn er 18 år – rigtig glædelig påske til jer alle. Jeg skal holde påskeferie i Blokhus og glæder mig til læsestunder, gåture og familiehygge.

🐣

Anette